Kezdőlap Jelöltjeink Céljaink Videók Kapcsolat

PROGRESSZÍV KAMARA

dr. Bárándy Péter

Jelölések

  • Elnökhelyettes
  • Elnökségi tag
  • MÜK Küldöttgyűlés tagja

Az ügyvédség presztízse

Öngyilkos az az állam, ahol a központi, politikai hatalom arra törekszik, hogy maga alá gyűrje az igazságszolgáltatást, az ügyészséget és az ügyvédséget. Ezek a lépések rövid távon hozhatnak hasznot, hosszabb távon azonban a halált jelenti az állam számára. Egészen biztos, hogy most ezen az úton járunk, amely ellen határozottan tiltakoznunk kell. Az ügyvédi hivatásunk része, hogy a politikai akarattal szemben állva, azzal szembe szegülve, törekedjünk arra, hogy amennyi fenntartható a jogból, amennyi fenntartható a jogállamiságból, azt megőrizzük.

Az igazságszolgáltatás közreműködőinek presztízse, a bíróságok megítélésétől függ, amely sajnos meggyengült az utóbbi időben. Ezzel párhuzamosan összeomlott a bizalom az ügyészség, és a bíróságon részt vevő másik partnertársaság, az ügyvédség iránti is. Ez a kiindulási pont, amelyből nehéz elérni, hogy általában az ügyvédség presztízse elfogadható legyen, ezen belül a budapesti ügyvédség is, de nem lehetetlen.

Elsősorban a Budapesti Ügyvédi Kamara és annak vezetőinek feladata, hogy tegyen a változásért, mert sokat változtathat, másodsorban mindannyiunk feladata is, akik ügyvédek vagyunk. Ilyen körülmények között fokozottan fontos, hogy jelen legyen a társadalomban a Budapesti Kamara, olyan ügyekkel, amelyek a társadalom számára értéket jelentenek, legyen ez akár jótékonysági megjelenés, vagy az igazságszolgáltatás mellett való karakán kiállás.

Sajnáljuk és hiányoljuk, hogy a Budapesti és az Országos Kamara ritkán nyilvánít véleményt olyan kérdésekben, amely a társadalmat foglalkoztatja.

Bemutatkozás

1976 óta ügyvéd, elsősorban büntető ügyekkel foglalkozik. Több, országosan ismert ügyben látott el védelmet. Büntető védői tevékenysége mellett jelentősebb polgári és gazdasági ügyekben is ellát képviseletet. 2010. július 1-től kezdődően az Iroda vezetője. Az 1990-es évek elejétől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karán büntető anyagi jogot tanított. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának tiszteletbeli tanára, itt szintén büntető anyagi jogot tanít, vizsgabizottsági tag, valamint évek óta részt vesz a Jogi Szakvizsga Bizottság munkájában is. A Nemzetközi Büntetőjogi Társaság magyar nemzeti csoportjának elnöke. Tagja, helyettes elnöke a Magyar Kriminológiai Társaság igazgatótanácsának, valamint néhány polgári és politikai jogok, illetőleg emberi jogok megóvására vonatkozó nemzetközi egyezményekkel kapcsolatos Magyarországon működő társaságnak.

A Budapesti Ügyvédi Kamarában 1980-tól a Fegyelmi Bizottság tagja volt, majd a Kamara titkárává választották, 1992-től a főtitkári tisztséget töltötte be 2002 májusáig. 1993 januárjában édesapjával, dr. Bárándy György ügyvéddel megalakította a Bárándy és Társai Ügyvédi Irodát.

2002. május 27-től 2004. október 4-ig a Magyar Köztársaság igazságügy-minisztere volt, ezt követően ügyvédi hivatását folytatja a Bárándy és Társai Ügyvédi Irodában.