Kezdőlap Jelöltjeink Céljaink Videók Kapcsolat

PROGRESSZÍV KAMARA

dr. Horváth Lóránt

Jelölések

  • Elnök
  • Elnökségi tag
  • MÜK Küldöttgyűlés tagja

Az elnök feladata a hosszútávú stratégia megalkotása

Egy elnökjelöltnek stratégiával kell kiállni, tehát nem csupán apró-cseprő problémákra reagálni, hanem hosszútávú képet kell tudni festenie a budapesti ügyvédség elé. A programunk egy igazán hosszútávú terv, és talán egy olyan program, amely négy évbe nem is fog beleférni. Meg fogunk tudni kezdeni folyamatokat, le fogjuk tudni rakni ezeknek az alapjait, mellette tudunk majd reagálni az aktuálisan felmerülő problémákra, de azt gondolom, hogy ez túlmutat egy elnöki cikluson. Nagyon nagy lemaradásban vagyunk a nyugati ügyvédséggel szemben, itt nem az lesz a következő kérdés, hogy egyébként az állam miért nem ad nekünk új területeket, hanem az lesz a legnagyobb problémánk, hogy azért nem tud az állam új területeket adni nekünk, mert mi nem vagyunk erre felkészülve. A digitális átállás, a mesterséges intelligencia, és számos olyan kérdés van, ami már Ausztriában vitatéma, de itt Magyarországon még fel sem merült. Arra szeretném felhívni a figyelmet, mint elnökjelölt, hogy ezekről a problémákról közösen már most gondolkodnunk kell, ezeket már most el kell kezdenünk kezelni, mert késő lesz és nagyon nagy elmorzsolódást fog később okozni. Ha kitaláljuk, hogy mit akarunk csinálni, milyen területeket akarunk megtartani, azt milyen formában akarjuk nyújtani, hogy az EU konform legyen, hogy az digitálisan felkészült legyen és kapcsolódni tudjon az állami rendszerekhez, csak abban az esetben tudjuk megtartani a jelenlegi tevékenységeinket. Ehhez stratégia, higgadt nyugodt vezetés kell, aki kiáll a tagság érdekéért és megőrzi azokat.

Bemutatkozás

50 éves vagyok, három gyermekem van, Gertrúd [1], Andor Péter [15] és Lóránt András [17], feleségem Török Réka.

Egyetemi tanulmányaimat 1990-ben vegyész szakon kezdtem a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karán Debrecenben, de nem végeztem el. Jogi diplomámat a Pécsi Tudományegyetem Állam-, és Jogtudományi Karán szereztem meg 2008-ban. Adójogi szakjogászi képesítésemet 2012-ben az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében kaptam és 2013-ban szakvizsgáztam. Felsőfokon beszélek angolul [jogi szaknyelvvizsgával] és középfokon németül.

Üzleti karrierem nagyrészt külföldön zajlott, 1996-2014 között ügyvezetői, vezérigazgatói, később jogi igazgatói tisztségeket töltöttem be számos külföldi multinacionális [Hinduja Group, London, Nagy-Britannia, Delhi, India / Dekra AG, Stuttgart, Németország / Guttenbrunn Müller Gruppe, MGG, Amstetten, Ausztria] és később hazai vállalatnál.

Oktatói tevékenységemet 2008 és 2015 között a Rendőrtiszti Főiskola majd a jogutód Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán, megbízott tanszékvezetőként, és a rendészeti vezető mesterszak felelőseként folytattam. Jelenleg az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Állam- és Jogtudományi Kar, Jog- és Társadalomelméleti Tanszékének megbízott oktatójaként tanítok.

Ügyvédi hivatásomat 2014-től a Budapesti Ügyvédi Kamara, 2019-től Európai Közösségi Jogászként a Bécsi Ügyvédi Kamara [Rechtsanwaltkammer Wien] tagjaként gyakorlom. Jogi pályafutásomat közigazgatási-, azon belül adó-, és fémigazgatási területen kezdtem, később ebből kerültem át a költségvetést károsító bűncselekmények védelmébe. Irodám mára a legjelentősebb piaci szereplője a költségvetési csalás büntetőjogi védelmének.