Kezdőlap Jelöltjeink Céljaink Videók Kapcsolat

PROGRESSZÍV KAMARA

dr. Nagy Gábor

Jelölések

  • Elnökségi tag
  • MÜK Küldöttgyűlés tagja

A kirendelt védői díjak

Akkor, amikor egy hivatalsegéddel azonos óradíjban részesíti az állam a jogi egyetemet végzett, szakvizsgázott kollégákat, emellett igényes jogászi munkát vár el az ügyvédektől, akkor ez azt jelzi, hogy ennyire értékeli a tevékenységünket.

A büntető igazságszolgáltatás a társadalom egyik legérzékenyebb része, ahol személyi szabadságot lehet elvenni, kényszerintézkedéseket lehet alkalmazni, akár életfogytig is ki lehet vonni egy személyt a társadalomból. Akkor, amikor az állam egy hivatalsegéddel azonos óradíjban részesíti a jogi egyetemet végzett, szakvizsgázott kollégákat, emellett igényes jogászi munkát vár el tőlük, akkor az jelzi, hogy mennyire értékeli a tevékenységünket. Ez a helyzet tűrhetetlen, tarthatatlan, évtizedek óta problémája mind a magyar ügyvédségnek, mind pedig a magyar büntető igazságszolgáltatásnak.

A 6.000,-Ft-os kirendelt védői díjból a közterhek levonása után 3.500,- forint marad meg óránként, amely egy katasztrófa. A magyar büntető igazságszolgáltatással szemben az az elvárás, hogy legyen gyors, hatékony, igényes, és felkészült jogászok dolgozzanak benne. A kirendelt ügyvédek díjazása azonban mindennek ellen hat. 4-500 budapesti kollégánk csak ebből él, ők a láthatatlanok a pályán, a szakma napszámosai, a szó nem sértő értelmében, mivel a bérezésük napszámos, de az elvégzett munkájuk nem az. Elviselhetetlen szakadék tátong a végzett munka minősége, mennyisége és a javadalmazása között. Ezért mi is felelősek vagyunk, de elsősorban a Kamara vezetése. Érthetetlen, hogy ilyen viszonyok között a mindenkori kamarai vezetéstől elmaradt a határozott, karakán kiállás, hogy valamilyen módon rendezze ezt a helyzetet. Mi történik, ha egyszer a kollégáink szervezetten vagy szervezetlenül azt mondják, hogy ilyen óradíjazás mellett nem tudnak részt venni az igazságszolgáltatásban? Kényszerítik majd őket, hogy menjenek be a tárgyalóterembe?

Bemutatkozás

Dr. Nagy Gábor vagyok, Gönyün, 1955. december 20-án születtem.

Általános iskolába szülőfalumban jártam, majd a budapesti Dózsa György Gimnáziumban érettségiztem, ezt követően pedig az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán summa cum laude minősítéssel diplomáztam.

1981-től a dr. Bálint Ákos György ügyvéd úr által vezetett Budapesti 4. számú Ügyvédi Munkaközösségben ügyvédjelöltként dolgoztam, majd a kitünő eredménnyel elvégzett szakvizsgát követően ezen Ügyvédi Munkaközösség tagja lettem.

1999-től az ügyvédi iroda vezető-helyettesévé választottak.

2000-ben a 4/6. számú Ügyvédi Aliroda, majd – 2009-től a Budapesti 4. számú Ügyvédi Irodából való kiválást követően- megalakult, jelenleg a NAGY-KOZÁK és PÁTZAY nevet viselő Ügyvédi Iroda vezetője vagyok.

2005 és 2018 között a Pest Megyei Ügyvédi Kamara jelöltképzésén oktatói tevékenységet folytattam büntető anyagi- és eljárásjogból. A Pest Megyei Ügyvédi Kamara Elnöke 2012. április 12-én ezen tevékenységemet dicsérő oklevéllel ismerte el

2011-től kezdődően több éven keresztül az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntető Eljárásjogi Tanszékén megbízott előadóként dolgoztam.

Elsősorban büntetőügyekben látok el védői tevékenységet.

A nyilvánosság előtt legismertebb ügyeim az úgynevezett Tasnádi Péter bünszervezeti ügye, Kulcsár Attila K&H brókerügye, a Koszi-klán néven ismert bünszervezet büntetőügy, illetve a sokak által ismert úgynevezett Vizoviczky ügy.

Éveken keresztül rendszeres szereplője voltam az ECHO TV-nek, a Hatoscsatornának, a HÍR TV-nek, és az A TV jogi ismeretterjesztő műsorainak is.

2022 szeptember 30-án dr. Varga Judit igazságügyi miniszter 2025. szeptember 30-ig jogi szakvizsgáztatóvá nevezett ki.

Két lányom és öt unokám van.

Feleségem és egyik lányom is ügyvédi tevékenységet folytat, másik lányom közgazdász végzettségű.