Kezdőlap Jelöltjeink Céljaink Videók Kapcsolat

PROGRESSZÍV KAMARA

dr. Zamecsnik Péter

Jelölések

  • Vezető Fegyelmi Biztos
  • Elnökségi tag
  • MÜK Küldöttgyűlés tagja

A fegyelmi eljárások jövőbeni céljai

A fegyelmi eljárások egyik célja, hogy megvédje az ügyvédi kamara tagjait az ügyfelektől származó olyan támadásoktól, amelyek mindenféle jogi alapot vagy tényszerűséget nélkülöznek. Amikor az emberek ügyvédhez fordulnak, csodát várnak, és ha a bíróság, ügyészség nem úgy dönt, ahogy szeretnék, akkor az ügyvédjüket hibáztatják. Ennek az egyik formája ma, csakúgy mint 1944-ben, hogy az emberek feljelentenek mindenkit, az orvost, az ügyvédet, a könyvelőt, aki épp eszünkbe jut.

Ezekben az ügyekben meg kell védeni a kamaránk tagjait, ki kell válogatni azokat a feljelentéseket, eljárásokat, amelyek megalapozatlanok. A másik cél, hogy kiszűrjük azokat kollégáinkat, akik vagy lazán kezelik a szabályokat és föl sem ismerik tettüket, vagy szándékosan okoznak kárt és ezzel a társadalom bizalmi indexét csökkentik az ügyvédségben. A bizalom általában is szükséges az igazságszolgáltatás irányába, és ezen belül az ügyvédi munka felé is feltétlen bizalomnak kell lenni. Ha a bizalommal valaki visszaél, - és itt nemcsak a pénzügyi visszaélésekre, letétkezelés stb-re gondolunk, hanem a hanyag munkavégzésre, határidők elmulasztására, amelyeknek jelentős jogkövetkezményei vannak - akkor mind az egyéni, mind a generális prevenciónak meg kell jelennie a fegyelmi bizottság döntéseiben.

Bemutatkozás

1956-ban született Budapesten. 1981-ben az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán diplomázott. 1987-től a budapesti XIII. Kerületi Ügyészségen vezető-helyettes ügyész. 1993 óta ügyvéd, alapítója a Bárándy és Társai Ügyvédi Irodának. 2002 óta tulajdonostárs a Zamecsnik, Pósfai és Társai Ügyvédi Irodában. Szakterülete a büntetőjog. Tagja a Magyar Kriminológiai Társaságnak és a Jogi Szakvizsga Bizottságnak. A Heim Pál Gyermekkorház Alapítványát és a Peter Cserny Újszülött mentő Alapítványt támogatja irodájuk anyagilag. Tamás fia szintén ügyvéd, az iroda tagjaként dolgozik. Szabadidejét családjával, barátaival, a kutyájával tölti, teniszezik, képeket és szép tollakat gyűjt. Folyékonyan beszél angolul.